Szegedi SzB School of Business Technikum adventi naptár a meghitt várakozáshoz!

Fogadjátok szeretettel ajándékunkat. Ez az adventi naptár szeretettel készült Csak Neked, annak, aki szeretettel olvassa. Minden nap nyiss ki egy ablakot, mindig az adott napon, ezzel készüljünk szívvel és lélekkel a karácsonyra. A naptár készítésében iskolánk valamennyi tanára és diákja közreműködött, hogy minél személyesebb legyen és minél inkább a szívekhez szóljon. Ezzel a kis ajándékkal hangolódjunk közösen karácsonyra Krisztus születésének ünnepére.

1

SZÓLJON AZ IDEI ADVENT IS A SZERETETRŐL!

Aranyosi Ervin: Szeretetről szóljon!
Tudod, az én ajándékom nem
kapható boltban.
Kicsi szívem szeretetét
összecsomagoltam.
Karácsonyig őrizgetem szívem közepében,
ám addig is csöpögtetem,
osztogatom szépen.

Anyukámhoz, Apukámhoz szép
szavakkal szólok,
felvidítom a kedvüket, ha szívből
mosolygok.
Látom ám, hogy jobb a kedvük,
visszamosolyognak,
s nem kerítnek nagy feneket sok
apró dolognak.

Testvéreim jókedvűek, a
kedvükben járok,
s szeretetet kapnak tőlem idén a
barátok.
A világ is megtisztulna, ha
kedvesek lennénk,
ha nem vásárolt holmikat,
ajándékot vennénk.

A legfontosabb ajándékunk, a
figyelmünk lenne,
az időnket, a szívünket
od’adhatnánk benne.
Nem kellene sorban állni, s
kacatokat venni,
mert a szívünk képes csodás
dolgokat teremni.

Mit szólnál egy öleléshez, egy
beszélgetéshez?
Ha mindenki elmondhatná mit
gondol, mit érez?

Közös ének, közös játék, de
csodás is lenne,
apró öröm, nagy boldogság
csilloghatna benne.

Év közben a szükségeset úgyis
meg kell venni,
csak egy dolgot felejtünk el,
őszintén szeretni.
Öltözködjön a szív fénybe szerte a
világon,
szóljon végre szeretetről idén a
karácsony!

A verset elmondja: Sörfőző-Kálmán Edina gyakorlati oktatásért felelős igazgatóhelyettes, turizmus-vendéglátás szakoktató
1

17

Szegedi adventi vásár egy diák szemével…

Kicsit elfogultak vagyunk a szegedi Adventi vásárral szemben, gyere és járd körbe a mi vásárunkat egy idegenvezető szemével, ahol számos csodában lehet részed. A diákjaink nappal járták körbe a vásárt, mert mi iskolánkban ilyen különleges gyakorlati oktatást tartunk, de ha este jössz, Szeged csodálatos fényekben tündököl…keress Bennünket, mi is ott leszünk! Szűcs Judit versével és egy videóval kívánunk mindenkinek meghitt ünnepeket.

Szűcs Judit: Karácsonyi hangulatteremtő

Karácsonykor a szívekben legyen jelen:

Az őszinte és tiszta szeretet. Mi több, ha el is múlik majd az ünnep heve,

Maradjon a szeretet lángja a szívekben,

Mert ott van a helye!

Hiszen nem lehet enélkül hosszú ideig árván élni,

Mindenkor szeretetben kell az életet leélni.

Karácsonykor engedd szabaddá a gyermeki éned,

Az otthon melegén meghitt ölelésbe feledkezzék a lélek!

Megannyi ajándékot rejtő, karácsonyi esti fények.

A szeretet ünnepén a legszebb ajándék

Az ember lénye, egésze.

Kívánok áldott, békés, szeretetteljes ünnepeket,

Egész évben kitartó őszinte szeretetet!

A videót készítették Krizsák Daniella tanárnő vezetésével, Mezei Lénárd és a 2/14 idegenvezető szakos hallgatók.
1
7

20

Ádventi vásárok különleges üzenetei

Kollégánk, Balogh Zoltán vendéglátóipari-idegenforgalmi és szállodaipari szaküzemgazdász oktató kollégánk nagyon szereti az adventi vásárokat. Ezért minden évben elviszi diákjainkat egy különleges helyre, a mostani adventi utazást Szombathelyre tervezték, ahonnan élőben be is jelentkeztek a 2/14 Turisztika szakos hallgatóinkkal.

Balogh Zoltán tanár úr összeszedte számotokra azokat a karácsonyi vásárokat amelyek még az ünnepek után is nyitva tartanak, és biztat benneteket menjetek el és éljétek át ezt a

csodát. Hiszen az advent idején az ember nem csupán az utcákat és az otthonainkat töltik meg fénnyel a csillogó gyertyák, izzósorok, hanem a szívekbe is fény, szeretet, öröm és béke költözik. Nem is kell messzire utazni, hiszen Budapest előkelő helyen szerepel az adventi vásárok világrangsorában: az ötödik kerületi Bazilika melletti kirakodóvásár a European

Best Destination utazási portál versenyén 21 európai nagyváros ünnepi rendezvényei között tavaly is a legjobbnak bizonyult, ráadásul minden idők legtöbb szavazatával! A Szent István téri adventi rendezvény így 2019 és 2021 után harmadszor, 2022-ben is Európa legjobb karácsonyi vására lett.

Ha idén lemaradtál a karácsonyi vásárokról, vagy szívesen töltekeznél még a karácsony szellemével, akkor ajánlunk néhány vásárt, amely 2024. január 07-ig nyitva tart, ilyen Prága, Zágráb, a romániai Craiova, Tallinn, Wroclaw

2
0

9

SÜTÉS UTÁN HA ELFÁRADTÁL,PIHENJ MEG EGY KICSIT, KUCKÓZZ BE ÉS NÉZZD MEG AZ EGYIK LEGSZEBB KARÁCSONYI FILMET

A filmmel azt kívánjuk Neked, hogy találd meg karácsonykor Te is a karácsonyi csodádat! Mindannyian angyalok vagyunk! Teremts meg saját karácsonyi csodádat, és tedd ezt szeretettel!

9

5

Egy különleges Mikulás nap

Érdekességek Mikulásról
A piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a (ma Törökország területén lévő) Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének tartják. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. Ez a népszokás, azaz az ablakba kitett csizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulásjárás körülbelül egy évszázadra tekint vissza.


Mi is megemlékeztünk Mikulásról ehhez pedig egy különleges módot választottunk…. gyere és kukkants bele a napunkba:


REMÉLJÜK A TE CSIZMÁD SEM MARADT ÜRESEN!

5

2

MIRE IS VÁRAKOZUNK ADVENT IDEJÉN?

Advent a karácsonyt megelőző négy hetes időszak, amely az örömteli és meghitt készülődés, várakozás jegyében telik. A keresztények számára a karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjával kezdődik, és egészen vízkeresztig tart. Az advent eredete a IV. századig nyúlik vissza, és számos jelkép, valamint szokás, hagyomány kapcsolódik hozzá. Advent neve a latin eredetű adventus Domini kifejezésből származik, amelynek jelentése: az Úr érkezése. Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyra – Krisztus születése ünnepére – való lelki felkészülést jelenti.

Az adventi időszak, a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét és karácsonyig tart. Más megfogalmazás szerint, Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal kezdődik, amely általában november 27. és december 3. közé esik, és négy héten keresztül tart.

Az ünnep eredete, egészen az V-VI. századig nyúlik vissza, amikor még 40 napig tartott, és szigorú böjttel volt összekötve (ez a hagyomány a XX. század közepén eltűnt). Ebben az időszakban lakodalmakat és más zajos mulatságokat nem tartottak, később VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát.

A keleti (ortodox) keresztények ma is január 6-án ünneplik Jézus Krisztus születését. Advent a külső-belső készülődés és az örömteli várakozás jegyében telik. A karácsonyt megelőző időszakban feldíszítjük otthonunkat, beszerezzük, vagy saját kezűleg elkészítjük az ajándékokat, és felhívjuk a rég nem látott szeretteinket. Az advent azonban nem csak a külsőségekben nyilvánul meg, ez a reményteli várakozás és a lelki készülődés ideje is.

2

14

Ha másod másod nincs is ezt add tovább!

A hála érzésének megtapasztalása gyönyörű érzés, és akkor lesz igazán mély, ha nem hagyod magadban …Így Te sem hagyd magadban, add tovább, ahogy ezt a gyönyörű dalt Császár Evelin diákunk hálából ajándékozta nekünk, hallgassuk együtt!

Csondor Kata: Add tovább Hóban ébred majd az ünnep
Minden percben nevet ránk
Tud-e bármi szebbet adni
Mint a békés nagyvilág?
Körbenézel, s látsz egy arcot
Amin némán gond pihen
Reményt adhatsz pár mosollyal
Hogy a holnap más legyen
Jut még bárkinek
A tiszta fényből egy cseppnyi láng
Jókedv könny helyett
Ha másod nincs is, ezt add tovább
Hóban ébred majd az ünnep
Minden percben nevet ránk
Tud-e bármi szebbet adni
Mint a békés nagyvilág?
Körbenézel, s látsz egy házat
Mit a napfény elkerül
Kopogj csendben, meleg szívvel
úgy már nem lesz egyedül
Jut még bárkinek
A tiszta fényből egy cseppnyi láng
Jókedv könny helyett
Ha másod nincs is, add tovább
Van még gondolat
Mi átadható
S van száz pillanat
Mi szétosztható
Jut még bárkinek
A tiszta fényből egy cseppnyi láng
Jókedv könny helyett
Ha másod nincs is, ha másod nincs is
Csak add tovább

14

4

Rorate

Az adventi időszaknak a katolikus egyházban meg vannak a liturgikus szokásai.

A rorate vagy hajnali mise vagy angyalmise vagy aranyos mise a római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig minden nap hajnalban tartott szentmise Szűz Mária tiszteletére és Jézus eljövetele utáni vágy kifejezésére, amelyet roraténak is neveznek, a mise bevezető szavai után: Rorate coeli de super … (harmatozzatok egek onnan felülről). Angyali misének is nevezik, mert az angyali üdvözlet nyilvános elmondásával fejeződik be, másrészt Mária evangéliumát és Gábriel arkangyal köszöntését foglalja magába. Ezt a misét egy ősi szokásra hivatkozva külön kiváltságként engedélyezte a Szentszék 1892-ben.

4

8

Éppen ideje hozzáfogni a karácsonyi mézeskalács készítéséhez, gyere és kisgyermekgondozó diákjainkkal együtt fogj hozzá Te is!

Ime a recept, aminek segítségével könnyedén elkészítheted az idei mézeskalácsodat!

HOZZÁVALÓK:

 • 50dkg liszt
 • 15dkg porcukor
 • 1ek mézeskalács fűszerkeverék
 • 1.5tk szódabikarbóna
 • 15dkg puha vaj vagy margarin
 • 1.25dl méz
 • 1db tojás
 • 0.5db narancs reszelt héjaELKÉSZÍTÉSE:

 • A lisztet egy edénybe öntjük, és hozzáadjuk a porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket (vagy fele-fele arányban őrölt fahéjat és szegfűszeget), a szódabikarbónát, és kézzel összekeverjük.
 • Hozzáadjuk a margarint vagy a vajat, mézet, tojást és a narancs lereszelt héját, majd az egészet egynemű masszává gyúrjuk.
 • A tésztát, a könnyebb kezelhetőség kedvéért, két részre osztjuk, majd az egyik felét lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk, és a kiválasztott formákkal kiszúrjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, hozzátesszük a másik adag tésztához, és azt is kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
 • A figurákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól kb. 2 cm távolságra, és 180 fokra előmelegített sütőben pontosan 10 percig sütjük, majd hagyjuk a tepsin kihűlni. A mézeskalácsok azonnal puhák, nem kell fémdobozban tárolni.
A videót készítették: Ungi Mária tanárnő, közreműködtek a 2/14 Kisgyermekgonodzó szakos hallgatók.
8

6

KARÁCSONY A CSALÁD ÜNNEPE!

Gyorsan változó, ingergazdag világunkban ami még mindig állandó, hogy a karácsony a szeretteink köré épül, a család ünnepe, de miért is fontos különösen ebben az időszakban figyelni a családunkra, megmutatjuk, tartsatok velünk:

6

3

A jótékonyság kötelességünk „Ne fordítsd el arcodat a szegénytől” (Tób 4,7)

A legnagyobb ajándék az együtt töltött idő. Iskolánk néhány diákja közösen szolgálatot vállalt a Ferences szegénykonyhán és 55 rászoruló számára főztek az adventi időszakban. Az együtt töltött idő, a közös élmény a legnagyobb ajándék, amit valakinek adhatsz. Ha valakit megajándékozol a saját időddel, ajándékozol vele egy darabot is a szívedből, életedből, mely örökre megmarad. Kövesd Te is a példánkat és legyél a szeretet követe és szolgáló szeretettel fordulj olyanok felé, akiknek segítsége van Rád! Keress olyan szervezeteket akiknek szüksége van önkéntesekre, segítőkre de ne csak az adventi időszakban, az év minden napján szükség lehet Rád!

A segítő szolgálatban részt vettek, Babinszky Mónika katolikus hittanár, Ungi Mária egészségügyi védőnő, nevelőtanár, 2/14 KGY kisgyermekgondozó szakos hallgatók
3

24

Papp Róbert igazgató úr karácsonyi üzenete

Szeretettel köszöntök mindenkit december 24-én.

A mai rohanó, zajos világunkban nagyon nehéz megtalálni azokat a pillanatokat, amikor lecsendesedhetünk.

Az idei adventi időszakban a lecsendesedéshez, -hacsak néhány percre is- a diákjaink által fejlesztett, tanáraink által elkészített adventi naptárunkkal igyekeztünk segíteni mindannyiunknak, hogy amikor kinyitunk egy ablakot, akkor megtaláljunk egy kedves csendes pillanatot.

Adventi naptárunk segített nekünk abban is, hogy mindig megtaláljuk a fókuszt, és egy pillanatra se felejtsük el, hogy mire is várunk az adventi időszak idején, minden nap emlékeztetett bennünket arra, hogy napról-napra közelebb kerülünk a csodához.

Ahogy mindannyian tudjuk a csodák nem a nagy dolgokban, a gazdagságban születnek, hiszen azokban a nehéz időkben egy egyszerű ácshoz, és egy egyszerű fiatal lányhoz, egy pajtában született meg a csoda, Jézus Krisztus.

Ebben az évben sok mindent átéltünk együtt, és hálás vagyok minden kollégámnak és diáknak az elkötelezettségéért. Az iskolai közösségünk ereje abban rejlik, hogy együtt ünnepeljük a sikereket, és támogatjuk egymást a nehézségekben.

Én ezzel a néhány gondolattal kívánok, Minden kollégámnak, diákunknak és családjaiknak áldott boldog karácsonyi ünnepeket.

2
4

11

Mindannyian keresünk egy apró csillagot karácsony éjjelén … ez inspirálta Mezei Lénárd 2/14 idegenvezető szakos hallgatónkat aki saját versét szavalja el nekünk

Mezei Lénárd: Az apró csillag

Lehűltek a tüzes napok,
Hamarabb is fáradok.
Csillog, ragyog, izeg-mozog
A Hold, s a fény mit itt hagy
Milliónyi apró csillag.

Egy kell közülük, mi fénylik majd a fenyőn,
Egy kell csak, ki majd lépeget a háztetőn.
Isten adta áldást hozott
Minden évben eddig az illatt,
Minek őre egy fényes, apró csillag.

Karácsonynak hívjuk ezt melegséget,
Ezt a törődő, gyermektelen feleséget.
A Kandaló tűz, mint apró pocak morog
A fehér éjjelen, mi oly gyorsan elillan,
Mint az a szent de apró csillag.

De van, ki fényét tovább hordja,
A fény meséjét tovább mondja.
S egy szerető körben, körbe forog
Az érzés, mi örökké kacag,
Ákár az a halhatatlan, apró csillag.

11

10

EGY CSODÁLATOS DAL A 10. ADVENTI NAPRA! HALLGASD SZERETETTEL POLESTYUK TIBOR TANÁR ÚR ELŐADÁSÁBAN!

Dalszöveg: A ritka percek selyemszalagját most
együtt bontsuk fel,
A számlát úgysem veszíthetjük el, most
mégis rejtsük el,
S mint szelíd kéz a lázas gyermek forró
homlokán,
Vagy rossz álom, ha felriaszt, és
odabújsz hozzám,
Olyan jó-jó-jó, de mondd, hány perc az
ünnep?
Oh mondd-mondd-mondd-mondd-
mondd, mondd, meddig tart?
A béke, nehogy végleg elfelejtsd, üzen,
hogy létezik,
Mondd, meglep-e, ha átnyújtom neked
az ünnep perceit?
S csak félrekapcsolt csengetés, ha
drága hangot vársz
Vagy régi zsebben maradt pénz, mit
szűk napon találsz
Oh mondd-mondd-mondd-mondd-
mondd, mit ér az ünnep?
Oh mondd-mondd-mondd-mondd-
mondd, mondd, meddig tart?
S mint szelíd kéz a lázas gyermek forró
homlokán,
Vagy rossz álom, ha felriaszt, és
odabújsz hozzám,
Olyan jó-jó-jó, de mondd, hány perc az
ünnep?
Oh mondd-mondd-mondd-mondd-
mondd, mondd, meddig tart?

10

15

TESTI-LELKI EGÉSZSÉG FONTOSSÁGA JÓTANÁCSOK TUTRAI TAMÁS TESTNEVELŐ TANÁR, REKREÁCIÓ-SZERVEZŐ KOLLÉGÁNKTÓL

Fogadd meg Tanár Úr jótanácsait, hogy hogyan tudjuk lelkileg és testileg is egészségesen megélni az ünnepeket és a téli szünetet. Néhány praktikát ad Neked ajándékba, hogy mire kell odafigyelned, , hogyan tudsz mértékletesen, stresszmentesen élni az adventi időszakban és ezekkel a teljessé tudod tenni a karácsony várás időszakát és az ünnepeket is.

15

7

HOGYAN KÉSZÜLNEK AZ ANGOLSZÁSZ ORSZÁGOK AZ ADVENTRE, KARÁCSONYRA...NÉZZ BELE HOGYAN KÉSZÜLNEK A MI DIÁKJAINK ANGOL ÓRÁN AZ ÜNNEPEKRE

Az angoloknál a legnépszerűbb figura a Diótörő. Az adventi koszorún 3 lila, és 1 rózsaszín gyertya van. Első vasárnap egy lila gyertyát gyújtanak meg, ami a Reményt szimbolizálja, a második gyertya is lila, jelentése a Béke, a harmadik gyertya rózsaszín, amely az Örömet hozza el. A 4. vasárnap a 3. lila gyertyát gyújták meg, amely a Szeretetet hordozza magában. A középen található fehér gyertyát, amely Jézust szimbolizálja, Szenteste gyújtják meg. A Christingle-t gyerekek készítik narancsból. A középen körbefutó piros szalag Jézus vérét szimbolizálja, a fehér gyertya maga Jézus. A négy pálcán található szárított gyümölcsök a világ teremtményeit jelképezik.

A videót készítették: Csorba Márta angol tanárnő közreműködtek a 2/14 SzFT szakos hallgatók.
7

13

Karácsonyi családi rituálék
„A hagyományokat az életünkhöz is kell igazítanunk, hozzájárulnak lelki egészségünkhöz”

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához. Biztos a Te családodban is vannak ilyen régi Luca napi szokások.

Mi ma segítünk felidézni Neked a régi emlékeidet. A legkülönlegesebb ajándék, amikor Nagymama és unoka együtt készülhet egy ilyen napon. Ha még élnek a nagyszüleid öleld át, vagy hívd fel őket, ha már nincsenek Veled, gondolj rájuk ma még nagyobb szeretettel. Így készültek a mai videóval iskolánk háttértámogatói, akik nélkül egy iskola zavartalan működése nem nagyon lenne lehetséges. Frankó Izabel gazdasági ügyintézőnk, és nagymamája Frankóné Kiss Marica ügyintézőnk készítették Nektek szeretettel a mai napi ajándékot.

13

12

Furcsa karácsonyi hagyományok a világ körül

A hagyományok olyan cselekvéseket jelentenek, amelyek megmaradtak az elődök

örökségéből, ezáltal pedig nemzedékről nemzedékre továbbra is élnek, így fontos részévé válnak az adott közösségnek. Turisztika szakos hallgatóink egy érdekes és különleges ajándékkal szeretnének kedveskedni Neked, összegyűjtöttek olyan furcsa karácsonyi hagyományokat, amelyeket talán még soha nem hallottál. A videó jól megmutatja, hogy a vicces karácsonyi hagyományok, mennyire hatottak a videót készítőkre is, garantáltan jó szórakozás lesz neked is ez a kis videó! Jó szórakozást kívánunk!

12

16

Most már csak néhány nap van szenteséig, még van idő átgondolni, hogy minden meg van–e? Most még nem késő leltárt készíteni a meglévő ajándékokról.

Az ünnepei várakozáshoz a Szalma Anita okleveles közgazdásztanár és a pénzügyi osztályaink egyöntetű javaslata, hogy az idei év legszebb karácsonyi dala, a Bagossy Brothers Company - Ünnep című dala. Fogadjátok tőlük szeretettel.

16

21

Advent idején minden pillanatban találhatunk egy pillanatot, amikor fel tudjuk öltöztetni szívünket egy kedves, ünnepi hangulattal

Ilyen ünnepi, kedves pillanatot ragadott meg a karácsonyi ünnepi műsorunkra várva, oktatónk Dr. Németh Tamás, aki nem csak az informatika oktatásában jeleskedik, hanem évek óta táncol és megajándékozza heti rendszerességgel diákjainkat, tanár kollégáinkat azzal, hogy szabadidejében szebbnél-szebb táncokat tanít. Faragó Renáta turisztika szakos diákunkat felkérte a Csendes éj című gyönyörű dallamai alatt, egy angol keringőre. Ha kedvet kaptál, hogy jövő karácsonyra ilyen szépen táncolj, akkor várunk Téged is szeretettel!

21

22

Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy emlékeztessük magunkat, hogy mi is a karácsony lényege!

Diákjainkkal minden évben feldolgozunk egy karácsonyi történetet. Az idei évben sem volt véletlen a darab kiválasztása. A diákok többsége azt mondta, hogy „unom a karácsonyi történetet, miért nem lehet egy kicsit modern”, így a választás erre a rövid színdarabra esett. Megjelent a darabban a karácsonyi csoda, megjelent a szállást kereső szent család, Mária, József, a pásztorok és mindezt megfűszereztük mindenki által jól ismert karácsonyi dallamokkal. Ebből mutatunk itt néhány pillanatot, de ha van kedved, végig is nézheted iskolánk facebook oldalán megosztott teljes darabot is.

Mi így emlékeztethetjük magunkat és iskolánk valamennyi diákját, tanárát arra, hogy miért is különlegesek ezek a karácsonyi színdarabok, betlehemes játékok. Ezekkel ismerjük meg mi is igazán karácsony lényege.

Színdarabot rendezte, Polestyuk Tibor, Babinszky Mónika, a színdarabban résztvevő diákok Tóth Bendegúz, Pál József, Kalapács Krisztina, Balla Gábor, Gosztonyi Gergő, Kiss Noémi, Csiszár Eliza, Farkas Nóra, Krizsák Daniella tanárnő.
2
2

23

Ne felejts el hálát adni! Miért jó hálásnak lenni?

Sok mindenért lehetünk hálásak nap mint nap, akár a legapróbb dolgokért is. Gyakran azonban elfelejtjük kifejezni, megfogalmazni önmagunk számára, hogy miért is vagyunk hálásak a nap végén, holott ez a folyamat a mentális egészség egyik kulcsa lehet. A hála rendszeres megélése hozzájárulhat az életminőség javulásához, erősítheti az értelmes élet tudatát és az is fejleszthető, milyen gyakran éljük át a hála érzését. Az adventi időszakban álljunk meg egy kicsit és gondoljunk azokra a dolgokra, ajándékokra, utazásokra, élményekre, barátokra, kollégáinkra, családtagjainkra akikért, amiért ebben az évben hálásak voltunk.

Szeretnélek megajándékozni ezekkel a hála képekkel, hogy lásd, milyen csodákat tudtunk mi is ajándékozni ebben az évben diákjainknak!

A hála fotókat összegyűjtötte és a videót elkészítette Békésiné Szikora Mária általános igazgatóhelyettes, programozó-matematikus, matematika-számítástechnika tanár
23

18

Látogassunk el együtt a betlehemi jászolhoz

Idén éppen 800 éve készült el az első betlehemi jászol, amelyet Assisi Szent Ferenc talált ki és állított fel 1223-ban az adventi időszakban Greccio egyik barlangjában rekonstruálta Jézus születésének betlehemi helyszínét, és ez indította el a betlehemállítás mai napig tartó karácsonyi hagyományát..

A Ferences Rendház életében kiemelten fontos az idei év, hiszen Szent Ferenc grecciói karácsonyának nyolcszázadik évfordulóját ünneplik. Szent Ferenc 1223-ban az adventi időszakban

Ha nem tudunk elmenni a Rómától 150 kilométerre, Rietihez közel lévő Greccio barlangjához, akkor gyertek el a Szegedi Dóm Látógatóközpontba a „Nem lehet csoda nélkül élni” című gyönyörű kiállításra, ahol közel 500 betlehemet néztünk meg a 13. évfolyamos kisgyermekgondozó diákokkal. Gyertek addig is Ti nézzétek meg videónkat, amivel egy kis ízelítőt adunk a kiállításból, ami igazán csodálatos élmény volt.

A videót készítették Babinszky Mónika katolikus hittanár és a 1/13 kisgyermekgondozó szakos tanulók.
18

19

Hogyan kerül a csoda egy átlagos napunkba, vagy a nappalinkba?

A mindennapi rohanásban nem egyszerű feladat, de egy biztos bele kell tenni. Dolgozó Anyaként, feleségként, kettő kisgyerekkel nehéz megtalálni a csodát, de próbáljuk meg, mert megéri….szeretettel adok nektek néhány jótanácsot én hogyan teremtem meg családommal...láthatjátok, nem kell hozzá sok.

A videót készítette, Bari-Hegyi Zsuzsanna közgazdász tanárnő.
19